Οικονομία

Ανησυχία για τις τιμές των υγρών καυσίμων προκαλεί ο πόλεμος στο Ισραήλ

Φώτης Πούλος: Η συνεχής αποκλιμάκωση των τιμών τις τελευταίες ημέρες ανακόπηκε

Έντονη ανησυχία για τις τιμές των υγρών καυσίμων, προκαλεί σε πρατηριούχους και καταναλωτές, ενόψει του χειμώνα και της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, το ξέσπασμα του νέου πολέμου στο Ισραήλ.

Όπως υπογράμμισε σε δηλώσεις που έκανε στον «Ενήμερο» ο πρόεδρος του Σωματείου Βενζινοπωλών Καβάλας, Φώτης Πούλος, η συνεχής αποκλιμάκωση των τιμών τις τελευταίες ημέρες ανακόπηκε μετά την έναρξη του πολέμου, ενώ τόνισε ότι εφεξής η αβεβαιότητα για τις τιμές θα είναι πολύ μεγάλη.

«Τα μηνύματα δεν είναι καλά. Δυστυχώς οι περισσότεροι προεξοφλούν ότι θα έχουμε πάλι ένα γαϊτανάκι αύξησης της τιμής του αργού πετρελαίου…»

«Η τελευταία εξέλιξη που αφορά τον πόλεμο στο Ισραήλ, δυστυχώς είναι κάτι που θα επηρεάσει πάρα πολύ την τιμή του αργού πετρελαίου. Ήδη με το άνοιγμα των διεθνών αγορών το πρωί της Δευτέρας (9/10) είδαμε μια αύξηση στην τιμή του αργού, ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα είχαμε μια αρκετά μεγάλη αποκλιμάκωση στις τιμές των υγρών καυσίμων, κάτι που πιστεύαμε ότι θα συνεχιζόταν. Πρέπει να κάνουμε λίγη υπομονή για να δούμε αν αυτή η αύξηση της Δευτέρας θα συνεχιστεί. Έχουμε ξαναπεί ότι δεν είμαστε χρηματιστές, δεν είμαστε στα κέντρα αποφάσεων για να έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα. Πάντως τα μηνύματα δεν είναι καλά. Δυστυχώς οι περισσότεροι προεξοφλούν ότι θα έχουμε πάλι ένα γαϊτανάκι αύξησης της τιμής του αργού πετρελαίου», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Φώτης Πούλος.

«Με τα σημερινά δεδομένα και χωρίς καμιά επιδότηση στην αντλία, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα διαμορφωνόταν κοντά στα 1,40 ευρώ το λίτρο…»

Ειδικότερα για την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, η διάθεση του οποίου ξεκινά στο τέλος της εβδομάδας, ο πρόεδρος του Σωματείου Βενζινοπωλών Καβάλας ανέφερε: «Με τα σημερινά δεδομένα και χωρίς καμιά επιδότηση στην αντλία, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα διαμορφωνόταν κοντά στα 1,40 ευρώ το λίτρο. Πιο ξεκάθαρη εικόνα θα έχουμε Πέμπτη και Παρασκευή. Μέχρι τότε θα έχουμε δει αν θα συνεχίσει αυτή ή αύξηση των τιμών ή αν ήταν κάτι παροδικό λίγων ημερών. Δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε καμιά πρόβλεψη για την επόμενη μέρα. Ο πόλεμος αυτός ήταν ξαφνικός για όλους».

«Το πετρέλαιο θέρμανσης είναι ένα αγαθό πρώτης ανάγκης – Δεν είναι είδος πολυτελείας για να του επιβάλλονται ειδικοί φόροι κατανάλωσης…»

Για το αν υπάρχει περίπτωση επιδότησης στην αντλία είτε από τα διυλιστήρια είτε από την κυβέρνηση, ο Φώτης Πούλος τόνισε: «Περιμένουμε μόνο από τα διυλιστήρια κάτι κι αυτό αν υπάρξει πίεση από το κράτος, ώστε ένα μέρος από τα υπερκέρδη που έχουν τα τελευταία, να δοθεί προς την κοινωνία. Τονίζω και πάλι ότι το πετρέλαιο θέρμανσης είναι ένα αγαθό πρώτης ανάγκης και δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι. Δεν είναι είδος πολυτελείας για να του επιβάλλονται ειδικοί φόροι κατανάλωσης. Λίγη υπομονή από όλους χρειάζεται για να δούμε τις επόμενες ημέρες πως θα κυλήσουν τα πράγματα».

Υποχώρησε η τιμή της αμόλυβδης το τελευταίο διάστημα, δεν «ακολούθησε» όμως το πετρέλαιο κίνησης…

Αναφορικά τέλος με την τιμή της αμόλυβδης βενζίνης, η οποία μετά το ράλι πάνω από τα 2 ευρώ το λίτρο, έπεσε και κάτω από τα 1,90 ευρώ, ο κ. Πούλος δήλωσε: «Σε αντίθεση με την αμόλυβδη βενζίνη που τις τελευταίες ημέρες η τιμή της αποκλιμακώθηκε σημαντικά, δεν είχε την ίδια πορεία το πετρέλαιο κίνησης, που παραμένει αρκετά ψηλά και σχετικά κοντά στην αμόλυβδη, γεγονός που προβληματίζει ιδιαίτερα τους επαγγελματίες».

Πηγή: KavalaWebNews

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button