Αγροτικά

Ανεβαίνει επίπεδο η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στην ΑΜΘ

Μια άκρως σημαντική προγραμματική σύμβαση με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, υπέγραψε πρόσφατα η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σύμφωνα με όσα δήλωσε στον «Ενήμερο» ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Σωτήρης Παπαδόπουλος.

Μετά από τη σχετική προετοιμασία, οι εμπλεκόμενοι φορείς κατέληξαν στο τριπλό πλαίσιο, στο οποίο θα κινηθεί το συγκεκριμένο ερευνητικό έργο, που αφορά το σχέδιο ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενούς τομέα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τη βελτίωση των μεθόδων παραγωγής και την ανάπτυξη καινοτόμων εργαλείων προώθησης και εμπορίας προϊόντων αγροτικής προέλευσης.

«Έχουμε ως στόχο να βελτιώσουμε και να δώσουμε νέα εργαλεία, πληρέστερη, καλύτερη και πιο επικαιροποιημένη ενημέρωση στους παραγωγούς της περιοχής μας, ώστε να βελτιώσουν τις καλλιεργητικές τους πρακτικές…»

 «Με αυτούς  τους τρεις άξονες, πάνω στους οποίους θα κινηθεί το συγκεκριμένο έργο, έχουμε ως στόχο να βελτιώσουμε και να δώσουμε νέα εργαλεία, πληρέστερη, καλύτερη και πιο επικαιροποιημένη ενημέρωση στους παραγωγούς της περιοχής μας, ώστε να βελτιώσουν τις καλλιεργητικές τους πρακτικές, να αλλάξουν ενδεχομένως ή να τους προτείνουμε μια επίσπορη καλλιέργεια ή μια συμπληρωματική, είτε μια άλλη καλλιέργεια, η οποία είναι πιο κοντά στις ευρωπαϊκές απαιτήσεις και προσαρμόζεται καλύτερα στην κάθε περιοχή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Επίσης, να τους δώσουμε εργαλεία για την προώθηση των προϊόντων τους σε ευρωπαϊκές και τρίτες χώρες. Να μετέχουμε δηλαδή σε εκθέσεις, συνέδρια και σεμινάρια, ώστε οι μικρές επιχειρήσεις ή οι ομάδες παραγωγών που δεν έχουν τη δυνατότητα να μετέχουν σε διεθνή φόρα, να τους εκπροσωπούμε, ώστε ουσιαστικά να μετέχουν σε αυτά», τόνισε σχετικά στις δηλώσεις του ο κ. Παπαδόπουλος.

«Στην ουσία γίνεται πράξη το ευρωπαϊκό ή αμερικανικό μοντέλο σύμπραξης και συνέργειας μεταξύ ερευνητικών κέντρων και της παραγωγής. Θέλουμε να βοηθήσουμε τους παραγωγούς σε όλους τους τομείς. Από την καλλιέργεια μέχρι και το ράφι…»

 «Είναι πραγματικά ένα πολύ σημαντικό ερευνητικό έργο, διότι πλέον ξεκινά μια συνεργασία μεταξύ του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, που είναι ένα κατ’ εξοχήν επιστημονικό και ερευνητικό πανεπιστήμιο, με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Στην ουσία γίνεται πράξη το ευρωπαϊκό ή αμερικανικό μοντέλο σύμπραξης και συνέργειας μεταξύ ερευνητικών κέντρων και της παραγωγής. Θέλουμε να βοηθήσουμε τους παραγωγούς σε όλους τους τομείς. Από την καλλιέργεια μέχρι και το ράφι. Δηλαδή θα ερευνήσει η ομάδα του τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ορεστιάδας, που ανέλαβε το κύριο μέρος, κάνοντας σεμινάρια σε όλες τις περιοχές της Περιφέρειας, ώστε να υπάρχει μια διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς κι όχι ένα έργο επί χάρτου, όπως γινόταν ενδεχομένως παλιότερα. Ο ρόλος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα είναι τέτοιος που θα βοηθήσει το Πανεπιστήμιο, έτσι ώστε να έρθουν σε επαφή οι επιστήμονες με τους αγρότες, να γίνει η απαραίτητη διαβούλευση, ώστε να πάρει το ερευνητικό προσωπικό όλα τα δεδομένα που χρειάζεται, ρωτώντας τους αγρότες για τα προβλήματά τους, για τις επιπτώσεις που είχαν οι κρίσεις που βίωσαν και να πατήσει εκεί πάνω για την εξεύρεση λύσεων και διεξόδους προς μια καλύτερη και ποιοτικότερη παραγωγή», συμπλήρωσε στη συνέχεια ο Σωτήρης Παπαδόπουλος.

«Είναι μια πολύ καλή σύμβαση και είναι η πρώτη στη σειρά. Επεξεργαζόμαστε κι άλλες προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι. Θεωρώ ότι θα δημιουργηθεί ένας θεσμός που θα βοηθά τους παραγωγούς, οι οποίοι θα μπορούν να έχουν μια επιστημονική και συνεχή ενημέρωση από το ΔΠΘ»

 «Εκ μέρους της Γενικής Διεύθυνσης, της οποίας προΐσταμαι, θα δώσουμε την κατεύθυνση των προϊόντων που έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα στην περιοχή μας και αναφέρομαι στα Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης και στα Προϊόντα Γεωγραφικής Προέλευσης, ώστε να βρούμε και εκεί εργαλεία προώθησης και βελτίωσης της ποιότητας αυτών των προϊόντων, για να τους δώσουμε και νέα ώθηση. Νομίζω ότι είναι μια πολύ καλή σύμβαση και είναι η πρώτη στη σειρά. Επεξεργαζόμαστε κι άλλες προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι. Θεωρώ ότι θα δημιουργηθεί ένας θεσμός που θα βοηθά τους παραγωγούς, οι οποίοι θα μπορούν να έχουν μια επιστημονική και συνεχή ενημέρωση από το ΔΠΘ. Δεν κάνουμε κάτι και το αφήνουμε. Όλες οι ημερίδες που θα γίνουν, θα δώσουν τη δυνατότητα της άμεσης επικοινωνίας των επιστημόνων του Πανεπιστημίου με τον απλό αγρότη, με τα λίγα στρέμματα, για να μπορεί σε κάθε πρόβλημα που έχει και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί σε τοπικό επίπεδο να απευθυνόμαστε και στο Πανεπιστήμιο. Έτσι θα δώσουμε και στο ΔΠΘ μεγαλύτερη αίγλη, αλλά και οι παραγωγοί θα νιώθουν πιο ικανοποιημένοι από τη δράση που ανέλαβε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης», επισήμανε καταληκτικά στις δηλώσεις του στον «Ενήμερο», ο κ. Παπαδόπουλος.

Πηγή: KavalaWebNews

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button