Πολιτισμός

CosmoClassical: Ολοκληρώθηκε το πρώτο τριήμερo των μουσικών εκδηλώσεων

Με ιδιαίτερη δυναμική, ανανεωτικό χαρακτήρα και εξαιρετικές μουσικές εκτελέσεις, ολοκληρώθηκε, σήμερα, Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2021 ο πρώτος κύκλος των εκδηλώσεων της μουσικής ενότητας CosmoClassical, του Φεστιβάλ Cosmopolis 2021.

Πιο συγκεκριμένα, το βράδυ της Παρασκευής, 12 Νοεμβρίου 2021, στη Μεγάλη Λέσχη, η αυλαία του Φεστιβάλ άνοιξε με μια ιδιαίτερη προσέγγιση στο πλούσιο έργο για φωνή και πιάνο του Γιάννη Α. Παπαϊωάννου. Πιο συγκεκριμένα, η Σοπράνο, Μέλα Γεροφώτη και η Φανή Καραγιάννη στο πιάνο, παρουσίασαν έργα των δημιουργικών περιόδων του συνθέτη σε συνδυασμό, αντιπαράθεση και συνομιλία με αντιπροσωπευτικά τραγούδια, προσφέροντας ένα δείγμα της πολύπλευρης συνθετικής γραφής του. Παράλληλα ανέδειξαν, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, την τριπλή ιδιότητα του πιανίστα, συνθέτη και παιδαγωγού καθώς και την αξιόλογη συνθετική του δράση.

Το απόγευμα του Σαββάτου, 13 Νοεμβρίου 2021, στον ίδιο χώρο, ο συνθέτης – μουσικολόγος, Κώστας Τσούγκρας συνομίλησε με το κοινό για τις βασικές αρχές της διδακτικής προσέγγισης του Γ.Α. Παπαιωάννου, ενώ παρέθεσε και στοιχεία για το πλούσιο διδακτικό του υλικό, το οποίο σώζεται με τη μορφή χειρόγραφων ασκήσεων, καθώς και αντιπροσωπευτικών δειγμάτων ασκήσεων τονικής και σύγχρονης σύνθεσης. Ο κ. Τσούγκας στο πλαίσιο της διάλεξης, η οποία δεν αποσκοπούσε στην περιγραφή κάποιας παιδαγωγικής μεθόδου, έδωσε έμφαση στον τρόπο με τον οποίο δίδασκε για σχεδόν 50 χρόνια ο Γιάννης Α. Παπαϊωάννου τις νεότερες τεχνικές σύνθεσης και τη συμβολή που είχε η εν λόγω δραστηριότητα στην ανάπτυξη της σύγχρονης μουσικής στην Ελλάδα.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας, το φιλόμουσο κοινό της πόλης είχε την ευκαιρία να απολαύσει ένα μουσικό πανόραμα της δημιουργίας του τιμώμενου συνθέτη, δοσμένο όχι με ιστορικά γραμμικό τρόπο, καθώς και έργα του συνθέτη για σόλο πιάνο, για βιολί και πιάνο, για σόλο τσέλο, για τσέλο και πιάνο, καθώς και για τρίο (βιολί, τσέλο και πιάνο), με τους Απόλλωνα Γραμματικόπουλο στο βιολί, Ήβη Παπαθανασίου στο τσέλο και Κώστα Χάρδα στο πιάνο.

Οι μουσικές εκδηλώσεις της πρώτης εβδομάδας του CosmoClassical, στις οποίες πρωταρχικό και κυρίαρχο ρόλο είχε ο Καβαλιώτης συνθέτης Γιάννης Α. Παπαϊωάννου, «έκλεισαν» με τη διάλεξη του συνθέτη – μουσικολόγου, Κώστα Χάρδα. Επί της ουσίας η ομιλία, είχε ως επίκεντρο τη μακρά δημιουργική πορεία του συνθέτη στην αναζήτηση καινούργιων ηχητικών κόσμων με την παράλληλη ακρόαση ηχητικών παραδειγμάτων από τον κ. Χάρδα και παρουσίαση πλήθους τεκμηρίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δράσεις διοργανώνονται σε συνεργασία με το Δημοτικό Ωδείο Καβάλας, ενώ μέρος των εσόδων της ενότητας CosmoClassical θα διατεθούν στο Σύλλογο Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Καβάλας.

Πηγή: KavalaWebNews

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button