Καβάλα

Βραβεύτηκαν Κ. Σιμιτσής, Δ. Τσανάκα, Κ. Παπακοσμάς και Δ. Μέτσικας

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 2023”, ο Δήμος Καβάλας, καθώς και οι Σύλλογοι Φίλων του Ναυτικού Μουσείου Καβάλας και Μικρασιατών Καβάλας “Μνήμη Μικράς Ασίας”, βράβευσαν την Τρίτη 20 Ιουνίου 2023 τους πρώην Δημάρχους Καβάλας, Κωστή Σιμιτσή και Δήμητρα Τσανάκα, τον πρώην Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού ΑΜΘ, Κώστα Παπακοσμά και τον εικαστικό, Δημήτρη Μέτσικα, για την ουσιαστική προσφορά τους στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας.

Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης εκδήλωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του Ναυτικού Μουσείου Καβάλας, παρουσία εκπροσώπων των τοπικών Αρχών και πολλών συμπολιτών μας, έγινε ιδιαίτερη μνεία στις προσπάθειες που καταβλήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια από τις διοικήσεις του κ. Σιμιτσή και της κ. Τσανάκα, για τη λειτουργία τόσο του Ναυτικού Μουσείου, όσο του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού, ενώ αναφέρθηκαν άγνωστες πτυχές της συνδρομής του ιστορικού ερευνητή, Κώστα Παπακοσμά και του εικαστικού, Δημήτρη Μέτσικα, για προβολή προσώπων, στοιχείων και γεγονότων που σημάδεψαν την ιστορία της περιοχής μας και τις ζωές των προσφύγων της Μικράς Ασίας.

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ ΘΟΔΩΡΟΥ ΜΟΥΡΙΑΔΗ

“Η Καβάλα γιορτάζει την επέτειο της απελευθέρωσής της με εκδηλώσεις μνήμης που αναδεικνύουν τα βήματα του ελληνικού πολιτισμού δια μέσω των αιώνων. Κάποιοι συντοπίτες μας, με όποιον τρόπο μπορούν, με τη δράση και τις αποφάσεις τους, έχουν βοηθήσει να γίνουν πιο ορατά αυτά τα βήματα  τόσο στο σύνολο της τοπικής κοινωνίας, όσο και των ειδικών,  αλλά και των χιλιάδων επισκεπτών της Καβάλας.

Τα θαυμαστά εκθέματα που βλέπουμε σήμερα σ’ αυτό το κτήριο, όπου στεγάζεται το Δημοτικό Ναυτικό Μουσείο,  ήταν σε μια αποθήκη μέχρι το 2012, όταν, ο τότε δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής, αποφάσισε να παραχωρήσει τμήμα του ισογείου της Δημοτικής Καπναποθήκης για να στεγαστεί και να λειτουργήσει εκεί.

Λίγα χρόνια αργότερα, το 1918, επί δημαρχίας της, η κυρία Δήμητρα Τσανάκα, αποφάσισε το καράβι του Δημοτικού Ναυτικού Μουσείου να ρίξει άγκυρα στο κτήριο που μας φιλοξενεί απόψε.

Ένα κτήριο γεμάτο με αντικείμενα που βοηθούσαν και βοηθούν τη ναυσιπλοΐα, όπως και εικόνες, πίνακες και μοντέλα-μινιατούρες από σκάφη που αρμένισαν στο παρελθόν στον κόλπο της Καβάλας και που μερικά από αυτά είναι δημιουργήματα του κυρίου Δημήτρη Μέτσικα.

Ο Κωστής Σιμιτσής, όταν ήταν δήμαρχος, θέλησε να φτιάξει ένα Μουσείο της Προσφυγιάς κι είχε διαλέξει τον παλιό μεντρεσέ στις καμάρες, όπου στεγάζεται σήμερα ένα μεγάλο κομμάτι υλικού και άυλου πλούτου του συλλόγου Μικρασιατών.

Όταν ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανακαίνισής του, κι ήταν δήμαρχος η κυρία Τσανάκα, παραχωρήθηκε στον Σύλλογο Μικρασιατών, ο οποίος το μετέτρεψε σε Μουσείο του Προσφυγικού Ελληνισμού.

Τέλος, οι δύο Σύλλογοι, που σήμερα πρωτοστατούν σ’ αυτήν την εκδήλωση, έχουν πολλούς λόγους να θέλουν να βραβεύσουν και τον Κώστα Παπακοσμά, δεδομένου ότι με πολλούς τρόπους κι από πολλές θέσεις είτε του ερευνητή είτε του αντιπεριφερειάρχη, στάθηκε σημαντικός αρωγός στις προσπάθειές τους, όπως έχει πράξει και συνεχίζει να πράττει, συλλέγοντας και καταγράφοντας κομμάτια του παρελθόντος.

Άξιοι και των δικών μου επαίνων!

Εκ μέρους της σημερινής διοίκησης του Δήμου Καβάλας,

κυρία Τσανάκα,

κύριε Σιμιτσή,

κύριε Μέτσικα,

κύριε Παπακοσμά

σάς ευχαριστώ πολύ!

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ  ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ “ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ” Π. ΑΓΓΕΛΙΔΗ

“Είναι ουσιαστική και διαχρονική η συνεισφορά των πρώην δημάρχων κ. κ. Κωστή Σιμιτσή και Δήμητρας Τσανάκα καθώς και του πρώην Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού Κωνσταντίνου Παπακοσμά στην ώθηση της τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης στην επίλυση των προβλημάτων των πολιτών της ευρύτερης περιοχής.

Με μεγάλη χαρά και διάθεση η πόλη μέσα από τις συγκεκριμένες βραβεύσεις συνεισφέρει για την διαφύλαξη της αξιοπρέπειας των αιρετών που μόχθησαν για πολλά χρόνια και για την προώθηση και την επίλυση των θεμάτων που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και κυρίως αναγνωρίζει το έργο που άφησαν όλοι οι Δήμαρχοι και οι αιρετοί για τις κοινωνίες τους, δουλεύοντας με ανιδιοτέλεια και αυταπάρνηση.

Είναι πολύ σημαντικό να μην ξεχνάμε τους ανθρώπους που για πολλά χρόνια, κάτω από δύσκολες συνθήκες, προσπάθησαν να λύσουν τα μικρά, τα μεγάλα και σύνθετα προβλήματα που απασχολούσαν τις κοινωνίες που υπηρέτησαν.

Ομοίως βραβεύεται σήμερα και ο Δημήτρης Μέτσικας, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά καθώς έργα του βρίσκονται σήμερα σε σημαντικά Μουσεία της πόλης μας. Στις περιπτώσεις αυτές δε επιβραβεύεται μόνο το ταλέντο και το άρτιο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα.

Επιβραβεύεται το μεράκι και η αγάπη για τον τόπο. Το δέσιμο με το παρελθόν και η ικανότητα να το κρατάς ζωντανό μέσα στο μυαλό σου και να το αποτυπώνεις σε καμβά και να το παρουσιάζεις όσο πιο ζωντανό μπορείς.

Σας ευχαριστούμε πολύ για την προσφορά σας!”

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Για το έργο των τιμώμενων προσώπων της χθεσινής εκδήλωσης, μίλησαν επίσης ο Πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου Καβάλας, Χρήστος Τζανάκος και η Πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Νομού Καβάλας, οι οποίοι, αφού τους ευχαρίστησαν για την προσφορά τους, θύμισαν στο κοινό την αλληλουχία των ενεργειών που οδήγησαν στην αξιοποίηση των εγκαταστάσεων των δύο φορέων.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Καβάλας, Κατερίνα Μαρκάκη

Συμμετείχαν η Χορωδία και το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Μικρασιατών Νομού Καβάλας και η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Καβάλας

Πηγή: KavalaWebNews

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button