Θάσος

ΔΗΚΕΘ: Ένα καλοκαίρι γεμάτο πολιτιστικές δράσεις

Η ΔΗ.Κ.Ε.Θ. και ο ΔΗΜΟΣ ΘΑΣΟΥ, με σεβασμό στους κατοίκους της Θάσου αλλά και στους επισκέπτες της, καθώς και με σεβασμό στις Τέχνες και στον Πολιτισμό σχεδίασε και προγραμμάτισε Πολιτιστικές Δράσεις σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Το «Φεστιβάλ Τεχνών Θάσου» περιλάμβανε δράσεις για παιδιά, νέους και ενήλικες, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις εικαστικών, παιδικά θέατρα και σύνολα οργάνων, δίνοντας έμφαση στην ανάδειξη των ιδιαίτερων τόπων και μνημείων του  νησιού.

Με κύριο μέλημα την πολιτιστική ψυχαγωγία των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού μας προγραμματίσαμε δυο μήνες εκδηλώσεων, χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα και διαφυλάττοντας την μοναδική αισθητική των μνημείων τέλεσης των εκδηλώσεων, που αποτελούν την πολιτιστική κληρονομιά της Θάσου.

Η Θάσος είναι η πατρίδα του Πολύγνωτου Βαγή, ιδρυτή της σύγχρονης ζωγραφικής. Είναι ο τόπος που «φιλοξενεί» τα πρώτα υπόγεια ορυχεία οριζόντιας εξόρυξης στην Ευρώπη, έχει ένα από τα ομορφότερα αρχαία Θέατρα καθώς και ένα σπουδαίο γεωμεταλλευτικό συγκρότημα με μοναδικά κτίρια. Είναι ένας προορισμός με μια αναρίθμητη σειρά ιστορικών μνημείων και χώρους μοναδικού φυσικού κάλλους.

Το νησί της Θάσου αποτέλεσε ένα σύγχρονο βήμα πολιτιστικής δημιουργίας και καλλιτεχνικού διαλόγου.

Χώροι διεξαγωγής των εκδηλώσεων ήταν το Ιστορικό κτίριο «Καλογερικό» στη Θάσο, (Λιμένας), οι Αποθήκες Μεταλλείων στα Λιμενάρια, το Πολιτιστικό Κέντρο Λιμεναρίων, ο αύλειος χώρος του Αρχαιολογικού Μουσείου Θάσου, ο χώρος του «Αρσανά» στην Ποταμιά, το Θεατράκι στο Μικρό Καζαβίτι, η πλατεία στην Παναγία και άλλα Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου Θάσου, με στόχο την πραγματοποίηση των πολιτιστικών δράσεων σε όλο το νησί.

Συντελεστές ήταν εξαιρετικοί Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες, ντόπιοι και μη, που μοιράστηκαν τις δημιουργίες τους με το ευρύ κοινό.

Συνεχίστηκε και φέτος η πρωτοβουλία ανάδειξης των καλλιτεχνών του νησιού οι οποίοι είναι πολλοί και αξιόλογοι, με έργο σημαντικό και άξιο προβολής .

Επίσης συνεχίστηκε και μια σημαντική προσπάθεια υλοποίησης δράσεων για παιδιά και νέους. Ανάμεσα τους ξεχωρίζει η λειτουργία Παιδικής – Νεανικής Χορωδίας και  Παιδικής Θεατρικής Σκηνής Δήμου Θάσου, με τμήματα σε Λιμένα και Λιμενάρια.

Η είσοδος ήταν ελεύθερη και δωρεάν σε όλες τις εκδηλώσεις.

Πραγματοποιήθηκαν κατά σειρά και σύμφωνα με τον προγραμματισμό:

ΙΟΥΝΙΟΣ

  • 18 και 19 ꓽ Τελετή Βράβευσης Διεθνή Διαγωνισμού Ποίησης. Καλογερικό Λιμένα
  • Κυριακή 19 Θεατρική Παράσταση από την Παιδική Θεατρική Σκηνή της ΔΗ.ΚΕ.Θ. Λιμένα « Οι Διακοπές των Θεών» σε σκηνοθεσία Στέλλας Φουρναράκη.  Καλογερικό.
  • 20ꓽ Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφικής Σύμπραξης Ελλάδας – Κύπρου. Καλογερικό.
  • 25ꓽ Εγκαίνια Έκθεσης Φωτογραφίας Άγγελου Ζαγοριανού και Γιάννη Ηλία με τίτλο «Απομεινάρια». Καλογερικό.
  • 29 Θεατρική Παράσταση από την Παιδική Θεατρική Σκηνή Λιμεναρίων της ΔΗ.ΚΕ.Θ. «Οι Διακοπές των Θεών» σε σκηνοθεσία Στέλλας Φουρναράκη. Αποθήκες Μεταλλείων Λιμενάρια.
  • 30ꓽ Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφικής Σύμπραξης Ελλάδας – Κύπρου.

Πολιτιστικό και Εκθεσιακό Κέντρο Λιμεναρίων.

ΙΟΥΛΙΟΣ

  • 3ꓽ Εγκαίνια Έκθεσης Φωτογραφίας Άγγελου Ζαγοριανού και Γιάννη Ηλία με τίτλο «Απομεινάρια».  Πολιτιστικό και Εκθεσιακό Κέντρο Λιμεναρίων.
  • 9 ΙΟΥΛΙΟΥ, Κεντρική Εκδήλωση, Αρχαιολογικό Μουσείο Θάσου.

Καλοκαιρινή Μουσική Εκδήλωση με τίτλο «Μουσικός Πολιτισμός», από τη Χορωδία της ΔΗ.ΚΕ.Θ. του Δήμου Θάσου με την συμμετοχή της Παιδικής, Νεανικής και Μικτής Χορωδίας.

Το πρόγραμμα επιμελήθηκε η καθηγήτρια των χορωδιών ΠΕΛΑΓΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗ που συνόδευσε στο πιάνο και  διεύθυνε εθελοντικά η ΑΡΓΥΡΩ ΠΑΠΑΛΑΣΚΑΡΗ.

  • 22 ꓽ Jazz workshop και συναυλία από τους “ Stilvi Jazz Quarter”. Έπαιξαν ꓽ Αλέξανδρος Κουτσογιάννης Σαξόφωνο, Τάσος Συμεωνίδης Κιθάρα, Βασίλης Γκαγκαβούζης κοντραμπάσο και Γιώργος Κλούντζος –Χρυσίδης τύμπανα. Αποθήκες Μεταλλείων Λιμενάρια.
    • 22ꓽ Εγκαίνια Έκθεσης Ζωγραφικής και Χειροποίητου Κοσμήματος Ντόπιων Δημιουργών. Εκθέτου Αγγελίδου Μαρία από Λιμενάρια, Καραμανλή Λία από Μαριές, Πατρούδη Αβέρσα από Ραχώνι και Στεργίου Ελένη από Σωτήρος. Καλογερικό.
    • 23ꓽ «Η Ζωή μέσα από τα μάτια μου». Βιβλιοπαρουσίαση- Βιωματικές Δραστηριότητες εξοικείωσης με την τύφλωση. Από την  εκπαιδευτικό κ Ελένη Καζάρα.  Αποθήκες Μεταλλείων.
    • 23 Σεμινάριο Υποκριτικής Τέχνης με τον Ηθοποιό και Δάσκαλο του Εθνικού Θεάτρου Κωνσταντίνο Αβαρικιώτη με τίτλο «…εκ μεν των εκ Σκαπτής Ύλης των χρυσέων μεταλλων..» Φράση του Ηρόδοτου για την Θάσο . Στο συγκεκριμένο σεμινάριο ύλη αποτέλεσε η «Δέκατη Ελεγεία του Ντουινο» του ποιητή Ραινερ Μαρία Ριλκε. Αποθήκες Μεταλλείων Λιμενάρια. 
    • 24ꓽ Η Ζωή μέσα από τα μάτια μου». Βιβλιοπαρουσίαση- Βιωματικές Δραστηριότητες εξοικείωσης με την τύφλωση. Από την  εκπαιδευτικό κ Ελένη Καζαρά.

Πλατεία Ηρώων Κοινότητας Παναγίας.

  • 24 Συναυλία Άγγελου Ζαγοριανού με θέμα «Ζεϊμπέκικο». Καζαβίτι Πρίνου.
  • 29ꓽ Σεμινάριο Υποκριτικής Τέχνης με τον Ηθοποιό και Δάσκαλο του Εθνικού Θεάτρου Κωνσταντίνο Αβαρικιώτη με τίτλο «…εκ μεν των εκ Σκαπτής Ύλης των χρυσέων μετάλλων..»

Φράση του Ηρόδοτου για την Θάσο. Στο συγκεκριμένο σεμινάριο ύλη θα αποτελέσει η

« Δέκατη Ελεγεία του Ντουινο » του ποιητή Ραινερ Μαρία Ριλκε.

Δημοτικό camping   Χρυσής Αμμουδιάς.

  • 30ꓽ Εγκαίνια Έκθεσης  Ζωγραφικής και Χειροποίητου Κοσμήματος  Ντόπιων Δημιουργών. Εξέθεσαν Αγγελίδου Μαρία από Λιμενάρια, Καραμανλή Λία από Μαριές,  Πατρούδη Αβέρσα από Ραχώνι και Στεργίου Ελένη από Σωτήρος.  Πολιτιστικό και Εκθεσιακό Κέντρο Λιμεναρίων.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

  • 1ꓽ Η Ζωή μέσα από τα μάτια μου». Βιβλιοπαρουσίαση- Βιωματικές Δραστηριότητες  εξοικείωσης με την τύφλωση. Από την  εκπαιδευτικό κ Ελένη Καζαρά.

Αρσανάς Σκάλα Ποταμιάς.

7ꓽ Βιωματικό Εργαστήρι Καλλιτεχνικής  Χειροποίητης Μεταξοτυπίας. Γίνε καλλιτέχνης σε 5’ και τύπωσε το δικό σου αναμνηστικό  μπλουζάκι ή   τσάντα που θα φέρεις μαζί σου με θέματα και εικαστικά  εμπνευσμένα από την Θάσο, με την πανάρχαια μέθοδο εκτύπωσης.

Αρσανάς Σκάλα Ποταμιάς.

  • 4 ꓽ Έκθεση ζωγραφικής της ΧΑΤΖΗΑΓΓΕΛΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗΣ. Καλογερικό Λιμένα.
  • 7 ꓽ Θεατρικό Εργαστήριο για Εφήβους από την Στέλλα Φουρναράκη.

Οι νέοι έχουν πολλά πράγματα να πουν που Συνήθως δεν τα λένε…

Δημοτικό camping Χρυσής Αμμουδιάς.

  • 11 ꓽ Έκθεση ζωγραφικής του Ιωάννη Ζαχαρόπουλου. Καλογερικό Λιμένα.
  • 11: Η Ζωή μέσα από τα μάτια μου». Βιβλιοπαρουσίαση- Βιωματικές Δραστηριότητες  εξοικείωσης με την τύφλωση. Από την  εκπαιδευτικό κ Ελένη Καζάρα. Σκάλα   Καλλιράχης.
  • 12: Έκθεση ζωγραφικής με την Χατζή Μαρία.

Πολιτιστικό και Εκθεσιακό Κέντρο Λιμεναρίων.

  • 14ꓽ Βιωματικό Εργαστήρι Καλλιτεχνικής Χειροποίητης Μεταξοτυπίας. Γίνε καλλιτέχνης σε 5’ και τύπωσε το δικό σου αναμνηστικό,  μπλουζάκι ή   τσάντα που θα φέρεις μαζί σου, με θέματα και εικαστικά  εμπνευσμένα από την Θάσο, με την πανάρχαια μέθοδο εκτύπωσης.

Κεντρική Πλατεία Πρίνου.

  • 16ꓽ Έκθεση –Εργαστήριο Παραδοσιακού Παιχνιδιού από το Μουσείο Ελληνικής Παιδείας. Θεολόγος Θάσου. Λαογραφικό Μουσείο.
  • 19: εργαστήριο Αυτοπαρατήρησης (τηλεσκόπιο Σφαλίρας) από Παναγιώτη Παζούλη και Θωμά Μπίσμπα.  Αποθήκες Μεταλλείων Λιμενάρια.
  • 20ꓽ Ντοκιμαντέρ «Νοσταλγικό Ταξίδι στην Θάσο 1890-1990» από τον Θανάση Διαλεκτόπουλο. Θεατράκι Θεαγένη Λιμένας.

Πηγή: KavalaWebNews

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button