Ελλάδα

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Ψήφος εμπιστοσύνης στον Μητσοτάκη η νίκη στις 7 από τις 13 Περιφέρειες – Περιοδείες σε Θεσσαλία και Βόρειο Αιγαίο

Η ΝΔ μετά τα αποτελέσματα του α’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών φαίνεται να συγκρατεί τις δυνάμεις της, ενώ στον αντίποδα είναι εντυπωσιακή η μειωμένη απήχηση του ΣΥΡΙΖΑ πρωτευόντως και του ΠΑΣΟΚ δευτερευόντως

aftodioikitikes_mitsotakis_ok
Ως επιβεβαίωση της κυριαρχίας της Νέας Δημοκρατίας, όπως αυτή αποτυπώθηκε προ τριμήνου στις διπλές βουλευτικές εκλογές, και ως δικαίωση των στρατηγικού χαρακτήρα κυβερνητικών επιλογών εκλαμβάνουν στο κυβερνών κόμμα το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Η ΝΔ είχε εξαρχής δώσει ξεκάθαρη πολιτική χροιά στην αναμέτρηση των 13 Περιφερειών και των τριών μεγάλων Δήμων, κάτι που -εν μέρει- ενισχύθηκε και από τις τοποθετήσεις του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος σήκωσε το γάντι και επεδίωξε -ρητορικά τουλάχιστον- τη μετωπική αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό.

Διαβάστε ακόμα: Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023 – Στέφανος Κασσελάκης: “Από αύριο χτίζουμε τη μεγάλη προοδευτική παράταξη που έχει ανάγκη ο τόπος”

«Θέλω, κατ’ αρχάς, να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου στους περιφερειάρχες και τους δημάρχους που κέρδισαν την εκλογή τους από την πρώτη Κυριακή. Ως προς το πολιτικό μήνυμα αυτής της κάλπης, οι πολίτες πιστεύω ότι επανεπιβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη τους στη Νέα Δημοκρατία και στις επιλογές τις οποίες έκανε. Από την πρώτη στιγμή είχα πει ότι ειδικά στις εκλογές για τους 13 περιφερειάρχες θα προσδώσουμε ένα σαφές πολιτικό στίγμα. Και πράγματι, κατ’ ελάχιστον επτά Περιφέρειες έχουν ήδη κριθεί υπέρ της Νέας Δημοκρατίας στον πρώτο γύρο», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξερχόμενος από τα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας και προτού μεταβεί στο εκλογικό κέντρο του περιφερειάρχη Αττικής πλέον, Νίκου Χαρδαλιά, σχετικά με τα αποτελέσματα του α΄ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών. Ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε ιδιαίτερα στην εκλογή του Νίκου Χαρδαλιά στην Περιφέρεια Αττικής και στην επανεκλογή του Απόστολου Τζιτζικώστα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, θέλοντας έτσι να δώσει και το στίγμα της χθεσινής εκλογικής αναμέτρησης.

Διαβάστε ακόμα: Αυτοδιοικητικές εκλογές: Σαρωτική νίκη της ΝΔ σε 7 Περιφέρειες – Συντριβή για τον ΣΥΡΙΖΑ

Νέα Δημοκρατία: Πρωτοκαθεδρία

Σε κάθε περίπτωση, το εκλογικό σκορ της χθεσινής βραδιάς επιτρέπει στη Νέα Δημοκρατία να μιλήσει για επαναβεβαίωση της πρωτοκαθεδρίας του κυβερνώντος κόμματος αλλά και της εμπιστοσύνης της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών στις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, ύστερα από ένα χρονικό διάστημα που επεφύλασσε αρκετές, όχι και πολύ ευχάριστες, εκπλήξεις για το κυβερνών κόμμα αλλά και αλλαγή ηγεσίας στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Παρά τη φθορά και τις επικρίσεις που δέχθηκε για τους χειρισμούς πριν και μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που έπληξαν τη χώρα το τελευταίο δίμηνο, αλλά και τη συνήθη σε τέτοιες περιπτώσεις ώθηση που δίνει σε ένα κόμμα η αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία, το κυβερνών κόμμα φαίνεται να συγκρατεί τις δυνάμεις του.

Στον αντίποδα, είναι εντυπωσιακή, όπως παρατηρούσαν στη Νέα Δημοκρατία, η μειωμένη απήχηση των δυνάμεων της αντιπολίτευσης και εν προκειμένω του ΣΥΡΙΖΑ πρωτευόντως και του ΠΑΣΟΚ δευτερευόντως, κυρίως σε επίπεδο Περιφερειών.

Διαβάστε ακόμα: Aυτοδιοικητικές εκλογές 2023 – Μητσοτάκης: Οι πολίτες επιβεβαίωσαν ξανά την εμπιστοσύνη τους στη ΝΔ

Σύνθημα Μητσοτάκη για επανεκκίνηση

Εν συνεχεία, ο πρωθυπουργός έδωσε το σύνθημα για το πολιτικό restart, που επιχειρεί η κυβέρνηση έπειτα από δύο πολύ δύσκολους μήνες, επιμένοντας ότι «το γαλάζιο του χάρτη των εκλογών αυτών πρέπει να είναι ένα γαλάζιο της δημιουργίας, ένα γαλάζιο της συνεχόμενης μάχης με την καθημερινότητα. Η κυβέρνηση από αύριο προφανώς συνεχίζει κανονικά τη δουλειά της, την υλοποίηση των μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη ο τόπος. Είμαστε εδώ ανεξαρτήτως της πολιτικής διάστασης που έδωσε η Νέα Δημοκρατία σε αυτές τις εκλογές, για να συνεργαστούμε με κάθε περιφερειάρχη και με κάθε δήμαρχο. Αυτό κάναμε εξάλλου και αυτά τα τέσσερα χρόνια, διότι τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα». Υπενθύμισε, δε, ότι η κυβέρνηση έχει προικίσει την Αυτοδιοίκηση με σημαντικούς πόρους και πως πολλά σημαντικά έργα δρομολογούνται σε επίπεδο Περιφερειών αλλά και σε επίπεδο δήμων.

Νέες περιοδείες Μητσοτάκη για τον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός μετά την ολιγόωρη μετάβασή του στη Βάρνα της Βουλγαρίας για την Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδος – Βουλγαρίας – Ρουμανίας θα μεταβεί στη Μυτιλήνη, στην Περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου, για να στηρίξει την υποψηφιότητα του Αλκιβιάδη Στεφανή έναντι του νυν περιφερειάρχη, Κώστα Μουντζούρη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί ακόμη σε δύο ή τρεις Περιφέρειες την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή, παραμονές του β΄ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών. Στη Νέα Δημοκρατία επισημαίνουν το γεγονός πως μόνο σε μία Περιφέρεια, αυτή της Θεσσαλίας, υπάρχει αναμέτρηση του κυβερνώντος κόμματος με υποψήφιο στηριζόμενο από δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

Με πληροφορίες από την Απογευματινή

Πηγή: nownews.gr

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε επίσης
Close
Back to top button