Παγγαίο

Στο πλευρό των αγροτών ο Φίλιππος Αναστασιάδης

Αρωγός και συμπαραστάτης των αγροτών, στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια, δήλωσε στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στον «Ενήμερο», ο δήμαρχος Παγγαίου, Φίλιππος Αναστασιάδης.

«Τα προβλήματα των αγροτών είναι πολλά, σημαντικά και συσσωρευμένα. Έχουν να κάνουν με το ενεργειακό κόστος, με την υγειονομική κρίση σε σχέση με την κατανάλωση των αγροτικών προϊόντων και φυσικά με τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έχουν προκαλέσει σοβαρές ζημιές στις καλλιέργειες πολλών περιοχών του δήμου μας», επισήμανε αρχικά στις δηλώσεις του ο δήμαρχος Παγγαίου.

«Οι αγρότες μας έχουν φτάσει στα όριά τους – Δεν έχουν απολαβές από τον κόπο που κατέβαλαν και πραγματικά δυσκολεύονται να καλλιεργήσουν – Οι τιμές των αγροτικών εφοδίων έχουν εκτιναχθεί σε ποσοστό που ξεπερνά ακόμη και το 200%»

«Δυστυχώς δεν έχουν αποζημιωθεί ανάλογα με τα ποσά που θα έπρεπε. Απαιτείται ριζική αναδιάρθρωση του κανονισμού του ΕΛ.Γ.Α., ώστε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και να μπορέσει να γίνεται έγκαιρη εκτίμηση και ορθή αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών. Φυσικά δεν μας διαφεύγει το μεγάλο θέμα της περιοχής μας, που έχει να κάνει με την εναέρια προστασία από το χαλάζι, κάτι που διεκδικούμε εδώ και πολύ καιρό. Ενώ από όλες τις κυβερνήσεις λαμβάνουμε υποσχέσεις για το θέμα, δυστυχώς δεν γίνεται τίποτα, με αποτέλεσμα οι αγρότες και οι καλλιέργειες τους να βρίσκονται διαρκώς στο έλεος των έντονων και πολλών φαινομένων. Οι αγρότες μας έχουν φτάσει στα όριά τους. Προέρχομαι από αγροτική οικογένεια και γνωρίζω την κατάσταση που βιώνουν. Δεν έχουν απολαβές από τον κόπο που κατέβαλαν και πραγματικά δυσκολεύονται να καλλιεργήσουν. Οι τιμές των αγροτικών εφοδίων έχουν εκτιναχθεί σε ποσοστό που ξεπερνά ακόμη και το 200%», τόνισε στη συνέχεια ο Φίλιππος Αναστασιάδης.

«Στον βαθμό που μπορούμε ως δήμος είμαστε κοντά στους πολίτες κι αυτό το εισπράττω και με την καθημερινή επαφή με τους αγρότες. Για τα υπόλοιπα είμαστε ένας μοχλός πίεσης…»

«Είμαστε αρωγοί, είμαστε δίπλα στους αγρότες της περιοχής μας και με την παρουσία μου σε διάφορες συγκεντρώσεις που κάνουν. Είναι δικοί μας άνθρωποι, οφείλω να το κάνω, γνωρίζω τον μόχθο τους. Είμαστε κοντά τους όμως και με δράσεις. Αυτές έχουν να κάνουν με τα μεγάλα έργα της αγροτικής οδοποιίας με τη συντήρηση που έχει ήδη γίνει και τη δημοπράτηση του μεγάλου έργου των 9,2 εκ. ευρώ κι έχει να κάνει με την αγροτική οδοποιία σε όλο το μήκος και πλάτος του δήμου, έργο που ανάλογο δεν έχει γίνει ποτέ. Δεύτερον είναι ότι έχουμε μια τέτοια αγροτική πολιτική με την οποία βοηθάμε τους παραγωγούς υπό την έννοια ότι παρά το ενεργειακό κόστος και τις αυξήσεις, κρατάμε σταθερή τιμή από το 2014 στο κόστος της άρδευσης ανά κιλοβατώρα, στα 15 λεπτά το κυβικό. Επίσης έχουμε και μια ανάλογη πολιτική σε ακραία καιρικά φαινόμενα όπως χαλαζοπτώσεις που με έκτακτες αποφάσεις της Δ.Ε.Υ.Α.Α.Π. μειώνουμε τα τέλη άρδευσης στο 50% στις περιοχές που πλήττονται. Στον βαθμό που μπορούμε ως δήμος είμαστε κοντά στους πολίτες κι αυτό το εισπράττω και με την καθημερινή επαφή με τους αγρότες. Για τα υπόλοιπα είμαστε ένας μοχλός πίεσης θεσμικά, για να μπορούμε να διεκδικούμε από την πολιτεία στο πλευρό των αγροτών και να μπορέσουμε με στοιχεία να επιχειρηματολογήσουμε για τα σημαντικά και δίκαια αιτήματά τους», ανέφερε ακόμη για το θέμα ο δήμαρχος Παγγαίου.

«Οι παρεμβάσεις που γίνονται απλώνονται σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες του δήμου μας…»

Στο πλαίσιο της συνέντευξης που παραχώρησε στον «Ε» ο δήμαρχος Παγγαίου μίλησε και αναφορικά με τα έργα που εξελίσσονται στο σύνολο του δήμου Παγγαίου, δηλώνοντας: «Οι παρεμβάσεις που γίνονται απλώνονται σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες του δήμου μας. Πέρα από τους βιολογικούς καθαρισμούς που κατασκευάζονται τώρα στο παραλιακό μέτωπο, ολοκληρώθηκε και ήδη λειτουργεί αυτός της Δ.Ε. Παγγαίου, ενώ γίνονται σε διάφορα σημεία και ασφαλτοστρώσεις. Οδικά τμήματα που έχει κρίνει η Τ.Υ. του δήμου μας, έχοντας ιεραρχήσει τις ανάγκες που υπάρχουν, βελτιώνονται σημαντικά. Όσον αφορά το μεγάλο έργο των 3,1 εκ. ευρώ που έχει να κάνει με την αντιπλημμυρική προστασία, εκεί υπάρχει πρόβλημα με τον ανάδοχο και εκτιμώ ότι θα πάμε στον δεύτερο κατά σειρά για να μπορέσει πλέον να συνεχίσει. Επίσης δουλεύουμε πολλά έργα όσον αφορά τα σχολεία μας, αλλά και τις ενεργειακές αναβαθμίσεις των δημοσίων κτηρίων, όπου είμαστε σε ένα πολύ καλό ποσοστό. Καταφέραμε τα δημόσια κτίσματα να είναι όλα ευπρεπισμένα και πολλά να έχουν ήδη αναβαθμιστεί και θεωρώ ότι αυτά είναι σημαντικά έργα και για την εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και για να έχουν ένα καλό περιβάλλον όσοι συναλλάσσονται με τον δήμο. Επίσης δουλεύει το έργο της κομποστοποίησης, έχει προκύψει ανάδοχος και θα εγκατασταθεί το επόμενο διάστημα. Γίνονται πολλές παρεμβάσεις σε δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης, ενεργειακή αναβάθμιση όλων των αντλιοστασίων του δήμου σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες, προκειμένου να έχουμε εξοικονόμηση στην ενέργεια μας. Σε εξέλιξη είναι αναπλάσεις σε Παλαιοχώρι, Νικήσιανη, Νέα Πέραμο, γήπεδα 5Χ5 στα Δωμάτια, αλλά και στην Εξοχή. Είναι πολλά έργα παράλληλα στα σκαριά, καθώς έχουμε υπογράψει συμβάσεις ή έχουν δημοπρατηθεί, έργα που θα αρχίσουν άμεσα για να τα χαίρονται οι συμπολίτες μας».

«Αυτά τα δυο χρόνια της έντονης υγειονομικής κρίσης μας βοήθησαν για να βάλουμε ακόμη μεγαλύτερες βάσεις στον ελλαδικό τουρισμό, αλλά και σε αυτόν από τα Βαλκάνια και όχι μόνο…»

Ο δήμαρχος Παγγαίου αναφέρθηκε καταληκτικά στις προσδοκίες που υπάρχουν για την φετινή τουριστική περίοδο, αλλά και για την προετοιμασία σε επίπεδο υποδομών εκ μέρους του δήμου.

«Από το 2020, εν μέσω υγειονομικής κρίσης, δώσαμε δείγματα γραφής και είχαμε προνοήσει, ώστε να είμαστε έτοιμοι λόγω της δίψας του κόσμου για τουρισμό και αναψυχή. Ξέραμε ότι η περιοχή μας θα ήταν ένας τουριστικός πόλος και πραγματικά και το 2021 είχαμε ακόμη μεγαλύτερη έλευση επισκεπτών. Αυτά τα δυο χρόνια της έντονης υγειονομικής κρίσης μας βοήθησαν για να βάλουμε ακόμη μεγαλύτερες βάσεις στον ελλαδικό τουρισμό, αλλά και σε αυτόν από τα Βαλκάνια και όχι μόνο, ώστε να μπορούμε να καθιερώσουμε τον δήμο Παγγαίου ως έναν τουριστικό, κυρίως καλοκαιρινό, προορισμό. Έχουμε εδραιωθεί μέσα σε δύσκολους καιρούς και προς αυτήν την κατεύθυνση η περιοχή μας είναι ένας τουριστικός πυλώνας όχι μόνο για την Π.Ε. Καβάλας, αλλά και για όλη την Περιφέρεια Α.Μ.Θ.», επισήμανε σχετικά ο κ. Αναστασιάδης.

«Με την άοκνη προσπάθεια των υπηρεσιών μας, αλλά και αυτές της διοίκησης, μπορούμε να ανταποκριθούμε σε έναν δήμο σύγχρονο τουριστικά αναπτυσσόμενο. Οι υποδομές μας έχουν μεγάλο ορίζοντα που αγγίζει το 2050…»

«Φροντίζουμε κάθε χρόνο, όχι μόνο να συντηρούμε τις υποδομές μας, αλλά και να τις αναπροσαρμόζουμε σύμφωνα με τις εξελίξεις που έχουμε. Καθαριότητα, επάρκεια νερού ύδρευσης, αποχετευτικά δίκτυα και βιολογικοί καθαρισμοί είναι ψηλά στην ατζέντα μας. Μπορώ να βεβαιώσω τους συμπολίτες μας ότι έχουμε την υποδομή για να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις του τουριστικού ρεύματος και το φετινό καλοκαίρι. Δηλώνουμε έτοιμοι, παρά τις δύσκολες εγχώριες και διεθνείς συγκυρίες. Με την άοκνη προσπάθεια των υπηρεσιών μας, αλλά και αυτές της διοίκησης, μπορούμε να ανταποκριθούμε σε έναν δήμο σύγχρονο τουριστικά αναπτυσσόμενο.

Οι υποδομές μας έχουν μεγάλο ορίζοντα που αγγίζει το 2050. Για παράδειγμα η πρόταση που έχει γίνει για τον βιολογικό της Δ.Ε. Ελευθερών έχει γίνει με πρόβλεψη που θα μπορεί να εξυπηρετήσει διπλάσιο κόσμο από τον σημερινό. Με αυτή τη λογική, αν κινηθούμε σκεπτόμενοι μακροπρόθεσμα, μπορούμε να πούμε ότι είμαστε ικανοποιημένοι από τις υποδομές που έχουμε», σημείωσε καταληκτικά στα όσα δήλωσε στον «Ε» ο δήμαρχος Παγγαίου.

Πηγή: KavalaWebNews

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button