Οικονομία

«Ποδαρικό» με αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης

Ποδαρικό με αυξημένη τιμή, τουλάχιστον κατά 10 λεπτά το λίτρο, έκανε και στην Π.Ε. Καβάλας, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, η οποία κατά μέσο όρο διαμορφώνεται στα 1,30 ευρώ το λίτρο, από 1,20 που ήταν στο τέλος του 2022.

Μιλώντας στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος του Σωματείου Βενζινοπωλών Καβάλας, Φώτης Πούλος, σημείωσε με έμφαση ότι ο κλάδος που εκπροσωπεί επιθυμούσε τη διατήρηση της επιδότησης των 25 λεπτών το λίτρο μέχρι το τέλος της περιόδου διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, κάτι που τελικά δεν συνέβη.

«Με το «καλημέρα» της νέας χρονιάς να έχουμε μια σημαντική αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης κατά 10 λεπτά το λίτρο…»

«Δυστυχώς, η κυβέρνηση αποφάσισε να μειώσει την επιδότηση από τα 25 λεπτά το λίτρο συν Φ.Π.Α. κατά 10 λεπτά, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα με το «καλημέρα» της νέας χρονιάς να έχουμε μια σημαντική αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης κατά 10 λεπτά το λίτρο. Έτσι πλέον πωλείται κατά μέσο όρο στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας στα 1,30 ευρώ το λίτρο. Θέλαμε αυτή η επιδότηση να διατηρηθεί μέχρι τα τέλη Απριλίου, ώστε να υπάρχει μια ανακούφιση στους καταναλωτές, όμως δυστυχώς έγινε αυτή η μείωση», ανέφερε αρχικά στις δηλώσεις του στον «Ε», ο πρόεδρος του Σωματείου Βενζινοπωλών Καβάλας.

«Είναι αλήθεια ότι η ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης φέτος είναι πολύ πιο αυξημένη σε σχέση με όλα τα προηγούμενα χρόνια…»

Όσον αφορά την κατανάλωση σε πετρέλαιο θέρμανσης στη διάρκεια του φετινού φθινοπώρου και χειμώνα, ο κ. Πούλος υπογράμμισε: «Είναι αλήθεια ότι η ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης φέτος είναι πολύ πιο αυξημένη σε σχέση με όλα τα προηγούμενα χρόνια. Δεν ξέρω το ακριβές ποσοστό αυτής της αύξησης της ζήτησης, αλλά σίγουρα είναι αρκετά παραπάνω από όσο ήταν όλα τα προηγούμενα χρόνια και μάλιστα, χωρίς να έχουμε βαρύ χειμώνα, αλλά μια ήπια χειμερινή περίοδο μέχρι τώρα τουλάχιστον. Οι καταναλωτές είναι προφανές ότι εκμεταλλεύτηκαν τις σχετικά καλές τιμές, σε σχέση με αυτά που όλοι περιμέναμε για τον φετινό χειμώνα».

«Σαφώς και υπήρξε αύξηση της ζήτησης στα τέλη της χρονιάς. Οι καταναλωτές που είχαν την οικονομική δυνατότητα προμηθεύτηκαν πετρέλαιο θέρμανσης…»

 Σε ερώτηση για το αν η κατανάλωση σε πετρέλαιο θέρμανσης ανέβηκε ακόμη περισσότερο τις τελευταίες ημέρες του 2022, μιας και οι καταναλωτές γνώριζαν ότι από 1.1.2023 η τιμή θα αυξηθεί μετά την μείωση της κρατικής επιδότησης κατά 10 λεπτά το λίτρο, ο πρόεδρος του Σωματείου Βενζινοπωλών Καβάλας απάντησε: «Σαφώς και υπήρξε αύξηση της ζήτησης στα τέλη της χρονιάς. Οι καταναλωτές που είχαν την οικονομική δυνατότητα προμηθεύτηκαν πετρέλαιο θέρμανσης. Από την μεριά μας το σύνολο των πρατηριούχων της περιοχής μας κατέβαλαν μια μεγάλη προσπάθεια μέχρι και την τελευταία στιγμή του 2022, ώστε να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τις παραγγελίες που είχαν».

Το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν επιπλέον αυξήσεις στις τιμές των υγρών καυσίμων

 Σύμφωνα πάντως με τις εκτιμήσεις, φαίνεται ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν επιπλέον αυξήσεις στις τιμές των υγρών καυσίμων. Πιο συγκεκριμένα ο κ. Πούλος δήλωσε: «Είχαμε μια αποκλιμάκωση τις προηγούμενες εβδομάδες, όμως δυστυχώς αυτό έχει ανατραπεί πλέον και οι τάσεις είναι ανοδικές. Έχουμε αύξηση στην τιμή του αργού που θα παρασύρει όχι μόνο την τιμή του θέρμανσης, αλλά όλα τα υπόλοιπα καύσιμα».

Να σημειωθεί ότι στην παρούσα φάση η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης διαμορφώνεται στην Π.Ε. Καβάλας στα 1,85 λεπτά το λίτρο, ενώ το πετρέλαιο κίνησης στα 1,77 ευρώ το λίτρο.

«Οφείλουμε να πούμε ότι από αυτά που περιμέναμε πήγαμε αρκετά καλά, όσον αφορά τις τιμές. Έπαιξε σημαντικό ρόλο και η διόρθωση της ισοτιμίας ευρώ – δολαρίου…»

Ο κ. Πούλος σχολίασε για ακόμη μια φορά το γεγονός ότι από τη μια μέρα στην άλλη δημιουργούνται τεράστιες ανατροπές στις τιμές των καυσίμων, τις οποίες πλέον κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει.

«Οι εκτιμήσεις έδειχναν ότι θα είχαμε μια τρελή άνοδο της πορείας του αργού πετρελαίου, λόγω της ζήτησης, της μη αύξησης της παραγωγής, αλλά παρ’ όλα αυτά η τιμή του έχει παγιωθεί τους τελευταίους μήνες κάτω από τα 90 δολάρια το βαρέλι. Οφείλουμε να πούμε ότι από αυτά που περιμέναμε πήγαμε αρκετά καλά, όσον αφορά τις τιμές. Έπαιξε σημαντικό ρόλο και η διόρθωση της ισοτιμίας ευρώ – δολαρίου. Είμαστε πολύ μακριά από τα κέντρα αποφάσεων που επηρεάζουν τις ζωές όλων των πολιτών».

«Ο μέσος όρος με τις ίδιες διελεύσεις στα πρατήρια μας το 2019 ήταν 22 λίτρα, ο μέσος όρος το 2022 ήταν 17 λίτρα…»

Τέλος, ερωτηθείς για το αν στη διάρκεια της εορταστικής περιόδου υπήρξε αύξηση στους τζίρους των πρατηρίων υγρών καυσίμων της Καβάλας, ο κ. Πούλος απάντησε: «Αυτό που είδα χαρακτηριστικά είναι ότι ο μέσος όρος με τις ίδιες διελεύσεις στα πρατήρια μας το 2019 ήταν 22 λίτρα, ο μέσος όρος το 2022 ήταν 17 λίτρα. Οπότε ναι μεν μπαίνουν οι καταναλωτές στα πρατήρια για να βάλουν καύσιμα, δυστυχώς όμως οι ποσότητες που βάζει, προφανώς λόγω της τιμής, είναι λιγότερες από το 2019, καθώς εξαιρώ από τη μέτρηση τις χρονιές του 2020 και 2021 που είχαμε τα lock down και τα μέτρα για την πανδημία».

Πηγή: KavalaWebNews

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button