Εργασία

«Χαμηλά η μπάλα» στον τουρισμό φέτος

Στους στόχους που θέτουν για τη φετινή τουριστική περίοδο οι ξενοδόχοι της Θάσου, αλλά και στην εικόνα που υπάρχει στην παρούσα φάση σε σχέση με το ενδιαφέρον των αγορών του εξωτερικού για το νησί, αναφέρθηκε στο πλαίσιο δηλώσεων που έκανε στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου, Πάρης Παρασχούδης.

«Είναι σαφές ότι με την πανδημία έχει αλλάξει πολύ η κατάσταση και δεν είμαστε στην κατάσταση που βρισκόμασταν το 2019 τέτοια περίοδο, όπου υπήρχε μια πολύ δυναμική προετοιμασία για την τουριστική σεζόν. Για παράδειγμα στη βασική τουριστική αγορά για τη Θάσο, που είναι η Ρουμανία, ξέρουμε ότι δεν έχει χτυπήσει ακόμη εκεί η μετάλλαξη «Όμικρον», ενώ μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας είναι ανεμβολίαστο. Παρά το γεγονός ότι υπήρξε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων κυρίως από τη Ρουμανία, τον τελευταίο καιρό αυτό το ενδιαφέρον έχει κάτσει», επισήμανε αρχικά στις δηλώσεις του ο κ. Παρασχούδης.

«Το 2021 η Θάσος έπιασε το 65% του 2019, υπερβαίνοντας τον στόχο του 50% που είχαμε θέσει, ενώ για φέτος πιστεύω ότι αν πιάσουμε το 85% θα είμαστε πολύ ικανοποιημένοι. Είναι στόχος που νομίζω μπορεί να επιτευχθεί…»

«Από εκεί και πέρα όμως εμείς προετοιμαζόμαστε γιατί πιστεύουμε ότι θα είναι μια καλή χρονιά η φετινή. Δεν θα είναι σίγουρα το 2019, αλλά θα το προσεγγίσει σημαντικά πιστεύω. Το 2021 η Θάσος έπιασε το 65% του 2019, υπερβαίνοντας τον στόχο του 50% που είχαμε θέσει, ενώ για φέτος πιστεύω ότι αν πιάσουμε το 85% θα είμαστε πολύ ικανοποιημένοι. Είναι στόχος που νομίζω μπορεί να επιτευχθεί. Πέρυσι πήγαμε καλύτερα από τις προσδοκίες μας. Το ότι τα πήγαμε καλά όμως δεν σημαίνει ότι σαρώσαμε, αλλά ότι πιάσαμε και ξεπεράσαμε τον στόχο που είχαμε θέσει, όχι ότι σωθήκαμε. Πλέον πιστεύουμε ότι θα συνεχιστεί η πορεία ανάκαμψης το 2022 και το 2023, για να φτάσουμε και πάλι στα επίπεδα του 2019 το 2024, όπως από την αρχή είχαμε εκτιμήσει», σημείωσε ακολούθως στα όσα είπε στον «Ενήμερο» ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου.

«Σαφώς στο πίσω μέρος του μυαλού μας υπάρχει ένας φόβος για μια νέα μετάλλαξη, ενώ έχουμε και τα θέματα στην ανατολική Ευρώπη. Ωστόσο είμαστε αισιόδοξοι και πιστεύουμε ότι εν τέλει δεν θα δημιουργηθούν νέα προβλήματα»

«Η εμπειρία από τα προηγούμενα δυο καλοκαίρια έδειξε ότι τη θερινή περίοδο η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη και φέτος νομίζω ότι θα είμαστε πολύ καλύτερα. Δεν πρέπει να τρομάζουμε τόσο πολύ για τις επιπτώσεις του ιού, αλλά για τις οικονομικές επιπτώσεις και τι θα αφήσει πίσω του ο ιός. Το λέγαμε από την αρχή ότι το εμβόλιο για την πανδημία θα βρεθεί, όπως και έγινε, αλλά το εμβόλιο για την οικονομία είναι το δύσκολο να βρεθεί και τις επιπτώσεις τις βλέπουμε τώρα και στο ενεργειακό κόστος και στην ακρίβεια. Όσον αφορά την περίοδο που βρισκόμαστε τώρα, αν ήταν άλλη χρονιά πριν την πανδημία θα ήταν εύκολο να πούμε με μεγάλη σιγουριά που θα πάνε τα πράγματα, αλλά τώρα με την πανδημία αυτό εξαρτάται πολύ από την ψυχολογία των πελατών. Η ψυχολογία αυτή εξαρτάται από το τι περνάνε στην χώρα τους οι δυνητικοί επισκέπτες μας. Σαφώς στο πίσω μέρος του μυαλού μας υπάρχει ένας φόβος για μια νέα μετάλλαξη, ενώ έχουμε και τα θέματα στην ανατολική Ευρώπη. Ωστόσο είμαστε αισιόδοξοι και πιστεύουμε ότι εν τέλει δεν θα δημιουργηθούν νέα προβλήματα», συμπλήρωσε ακόμη στις δηλώσεις του ο Πάρης Παρασχούδης.

Μεγάλο το πρόβλημα με την έλλειψη προσωπικού στα ξενοδοχεία της Θάσου

Αναφορικά με το πρόβλημα που έχει ανακύψει τα χρόνια της πανδημίας, σε σχέση με το προσωπικό των ξενοδοχείων, ο κ. Παρασχούδης δήλωσε: «Όσο πάει και θα μεγαλώνει το πρόβλημα αυτό, γιατί πέρυσι παρόλο που οι ανάγκες για προσωπικό δεν ήταν τόσο μεγάλες, υπήρχε θέμα σημαντικό. Φέτος που οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες θα γίνει εμφανέστερο το πρόβλημα. Οι άνθρωποι αυτοί πήγαν σε άλλες δουλειές. Όταν το 2020 χρειάστηκε να δουλέψει το 30 με 40% εξ αυτών, προσανατολίστηκαν σε άλλες δουλειές. Ήδη από τώρα αναζητούμε προσωπικό, να το διασφαλίσουμε από Ιανουάριο – Φεβρουάριο για να ξέρουμε πως θα κινηθούμε».

Από τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου αναμένεται η έναρξη της τουριστικής περιόδου στη Θάσο λόγω των λιγοστών πτήσεων από το εξωτερικό

Σε ερώτηση για το πότε εκτιμά ότι θα ξεκινήσει η τουριστική κίνηση στο νησί και αν αυτό θα γίνει κοντά στο Πάσχα, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου απάντησε: «Ένα σοβαρό θέμα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι ότι έπεσαν πολύ οι αφίξεις μέσω του αεροδρομίου «Μέγας Αλέξανδρος» από το 2021. Παρότι το 2020 ήταν άσχημη χρονιά, το 2021 ήταν ακόμη χειρότερη κι αυτό δεν είναι εύκολο να επανέλθει. Υπήρχαν πολλές ανωμαλίες στο χώρο των αερομεταφορών. Οι επισκέπτες του αεροπορικού τουρισμού ήταν αυτοί που άνοιγαν και έκλειναν τα ξενοδοχεία στη Θάσο. Μάιο και Οκτώβριο δουλεύαμε με τους Ευρωπαίους, κυρίως με τους Γερμανούς. Πέρυσι τη διαφορά έκανε ο οδικός τουρισμός, οπότε φέτος νομίζω ότι θα κινηθούμε από τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου».

«Είμαστε πάντα σε επαφή με τον δήμο Θάσου, έχουμε πολύ καλή επικοινωνία – Εμείς θα βάλουμε τα δυνατά μας στην ηλεκτρονική διαφήμιση ιδιαίτερα προς τη Ρουμανία…»

Τέλος, σε σχέση με τις τουριστικές εκθέσεις, αλλά και για το αν υπάρχει συνεργασία με τον δήμο Θάσου, ο κ. Παρασχούδης τόνισε: «Οι τουριστικές εκθέσεις είναι ένα θέμα. Κάποιες έχουν αναβληθεί, άλλες έχουν ακυρωθεί. Το θέμα είναι πόση συμμετοχή θα υπάρχει σε όσες γίνουν, τόσο από εκθέτες, όσο και από επισκέπτες. Είμαστε πάντα σε επαφή με τον δήμο Θάσου, έχουμε πολύ καλή επικοινωνία και προσπαθούμε να βρούμε λύση σε όλα αυτά. Εμείς θα βάλουμε τα δυνατά μας στην ηλεκτρονική διαφήμιση, μιας και ο κόσμος έχει στραφεί προς τα εκεί. Προφανώς θα κάνουμε κινήσεις ιδιαίτερα προς τη Ρουμανία που είναι και η κύρια αγορά μας».

Πηγή: KavalaWebNews

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button